Massage

Andning

Andningen är mycket viktig för att skapa stabilitet i kroppen. Kan man andas fel? Nja inte för att få luft, där gör inte diafragman (andningsmuskeln) något misstag. Men diafragman har alltså även en viktig stabilitetsfunktion och faktiskt även en funktion för att hindra magsyran att komma upp i matstrupen. Dessa 3 funktioner kan påverka varandra men att få luft prioriteras alltid.

DNS lär dig hur du ska använda diafragman för att andas på ett sätt som skapar optimal stabilitet i kroppen. Om du andas mest högt upp i bröstkorgen använder du muskler som fäster i nacken och detta kan således bidra till kroniska spänningar i axlar och nacke och till och med ge huvudvärk. Dessa besvär kan ofta förbättras och ibland helt upphöra bara av att ”lära”sig att andas. Att inte andas på bästa stabilitet sätt kan ge höft och ljumskvärk på samma sätt som man kan få nack och axelvärk. Och på samma sätt kan även detta släppa bara av att träna sin andning i vissa positioner.

Bäckenbottenmuskulaturen är helt integrerad i diafragmans andningsrörelse tillsammans med alla dina magmuskler och raka ryggmusklerna.

Optimal andning och stabilitet sker på följande vis när du står upp

1. När man andas in med bra kvalitet rör sig diafragman rakt neråt mot bäckenet.

2. Alla bukorgan pressas då ner mot bäckenet och töjer på bäckenbottenmuskulaturen. Den svarar då med att reflexmässigt dra ihop sig och trycka tillbaka uppåt, på samma sätt som ett finger automatiskt ”studsar” tillbaka om du trycker det bakåt över knogen.

3. Nu borde bukorganen pressas rakt utåt i alla riktningar och bilda som ett bildäck kring magen men istället reagerar magmusklerna på samma sätt som bäckenbotten, dom spänner sig och trycker tillbaka bukorganen inåt bakåt mot den enda strukturen som inte kan dra ihop sig, din ryggrad. Det är detta detta stöd ryggen behöver och vill ha för att inte bli överbelastad. Det är samma ”bukstöd” som sångare söker med sin andningsteknik.

Denna typen av andning aktiverar ryggens stabilitetssystem automatiskt. Väl aktiverat så ger det en bas för säker och energieffektiv rörelse av huvud, armar och ben. Men lika viktig när man belastar kroppen statiskt som att sitta länge. Ett exempel på när detta inte fungerar optimalt är om du ligger på ryggen och böjer i höfterna och du samtidigt automatiskt svankar med länden. Höftböjarmuskeln ska böja i höften men ryggen ska hållas still så att det inte blir rörelse i bägge ändar av muskeln. Det går ändå men kostar mer energi, muskeln och ryggen blir trött snabbare och risken för överbelastning ökar i takt med ökad aktivitet