DNS

DNS

DNS står för dynamic neuromuskular stabilisation. Det är en ny unik diagnos, behandlings och rehabiliterings strategi som är baserad på de vetenskapliga principerna kring barns motoriska utveckling under första levnadsåret.

DNS är utarbetat av Professor Pavel Kolar från Tjeckien, Chef för rehab och idrottsmedicin på Universitetssjukhuset i Prag. Han är medicinsk specialist i Tjeckiska olympiska truppen, Tjeckiens Davis cup och Ishockey lag.


Rörelse och hållning

Det unika med DNS är att man fokuserar på kvalitet av rörelse och hållning. Man sätter begreppen hållning, andningsmönster och rörelsemönster i fokus.

Själva undersökningen baseras på att jämföra patientens hållning och rörelsemönster, oavsett ålder med ett friskt barn under 1 års ålder.

Under första levnadsåret utvecklas människan på ett exakt förutbestämt sätt för att så småningom kunna resa sig upp och gå och springa.

Att tex vända sig eller krypa är inget man kan lära barn det sker reflexmässigt. Dom olika stegen man ser i barnets utveckling kan vi senare se hos äldre individer i olika sammanhang… (exempel med bilder)

 

Det primära målet med behandling utifrån DNS är alltid att optimera fördelningen av dom inre krafter musklerna utsätter våra leder och mjukdelar för utifrån tyngdlagens konstanta inverkan.

Utifrån barns tidiga utveckling kan man se att den stabiliserande kroppsdelen tex handen som är i golvet då man kryper är helt avgörande för hur rörelsen med den andra armen blir. Muskler måste tränas i både sin stabiliseringsfas och rörelse fas, med kvalitet.

Att träna den djupa ryggmuskulaturen, bålmuskulaturen eller ”core” vet vi är viktigt men utifrån DNS vet vi att det är fler muskler än dessa som involveras för att ge rygg och övriga leder stabilitet.

 

Rörelsekedjor

 

Vi vet att nästan alla muskler i kroppen är stabilitetsmuskler beroende på vad vi gör, ihopkopplade i så kallade rörelse kedjor.

Denna stabilitet är inte viljestyrd och kan därför heller inte på bästa sätt tränas med viljan., den styrs av det autonoma nervsystemet.

Personer som har besvär från leder och muskler har alltid nedsatt funktion i just denna reflexmässiga stabilitet. Istället för att påpeka för den som sitter med kutad rygg att sträcka på sig, kan man med DNS träna dom musklerna som automatiskt ska hålla en uppe bättre.

 

En väldigt viktig komponent för att komma åt denna stabilitet är andningen. Det kommer sig av att andningen både är reflexmässig och viljestyrd.

Om man har ett felaktigt andningsmönster får man sämre hållning men motsatsen gäller också.

Målet med DNS är att hjälpa patienten att hitta, känna och förbättra stabilitetsmönster, andningsmönster och rörelsemönster. Detta för att sedan kunna integrera detta i det dagliga livet och idrottsutövande.

 

Använda samtliga kroppsdelar

Den viktigaste skillnaden gentemot andra övningar och rehab du varit med om är att istället för att fokusera på hur många, hur snabbt och hur länge du kan göra en övning foksuerar DNS på exakt hur du gör det och att du använder alla kroppsdelarna tillsammans oavsett vilken kroppsdel skadan suttit i.

Detta just för att sprida belastningen jämt i kroppen, barnens utveckling ligger som bas och det fungerar alltid!

 

 

Känner du igen dig i något av nedanstående?

– Bål eller coreövnignarna ger inte den effekt jag vill på mina prestationer

– Jag får mer besvär när jag gör mina core eller bålövningar

– Jag har fått annan typ av rehab men jag får mest ont eller ingen effekt

– Jag kommer inte åt min svank eller kutighet med övningar eller behandling

– Jag gör mina knäböj med bra teknik men ändå får jag ont i rygg eller knän

– Jag blir bra av sjukgymnast, kiropraktor och eller naprapatbehandling men det kommer tillbaka trots att jag gör övningarna jag fick.

Med DNS kan man ofta använda och få dina aktuella stabilitetsövningar effektiva och säkra genom att fästa fokus på hur du stabiliserar din kropp när du gör övningarna. Ibland krävs det dock specifika DNS övningar.

Kiropraktik och DNS

Det är en stor fördel med DNS kunskap som kiropraktor.

 

1. DNS ger en mycket djup förståelse för hur hållningen ska analyseras, dels den hålningen man har när man är stilla, tex en axel är lägre än den andra. Men även en mycket stor förståelse för den dynamiska hållningen tex vilken vinkel ska handleden på vänster sida ha när du skjuter ett handbollsskott med hö hand.

 

2. Med denna hållningskunskap kan man lokalisera ledlåsningar med stor precision manipulationsbehandling ger en tydligare effekt. Tex muskelknutor eller nedsatt rörlighet som identifierats vid undersökning förbättras direkt.

 

3. Behandlingsarsenalen blir större eftersom DNS har egna behandlignstekniker i form av mobilisering och stimulering av reflexer som styr hållningen

4. Rehabilitering av skador och kroniska besvär får en helt annan dimension. Effekten av DNS övningar ger exakt samma effekt som kiropraktisk manipulationsbehandling. Om detta är effektivt för dig, tänk då att du kan ge dig själv den effekten när du själv önskar

 

5. DNS övningar är därför även ett utmärkt alternativ för dom som tycker manipulation (när det knakar i leden vid behandling) och mobilsering är obehagligt

 

6. DNS ger kiropraktorn en mycket effektiv ingångsvinkel för rehab av både ryggbesvär och övriga ledbesvär samt efter skador

 

7. DNS ger även kiropraktorn en utmärkt plattform för att ge riktigt effektiv skadeförebyggande behandling men även för att optimera funktion och prestation hos såväl motionär, elitidrottaren och alla som vill prestera bättre i vardagen