Graviditet

Graviditet

På Citykiropraktiken hjälper vi gravida kvinnor att må bättre i kroppen både under graviditet och efter förlossning.

Under graviditeten sker det stora förändringar med kroppen under kort tid som kräver stora anpassningar. Bäcken och ryggfunktion är avgörande för att klara av detta på ett bra sätt. Om där är obalans måste kroppen kompromissa och det är då smärtorna och obehag kan komma. Vi vill gärna hjälpa till så snart som möjligt.

 

Som Gravid kan man komma till Citykiropraktiken för funktionskontroll av rygg, höfter och bäcken före man får besvär. Du kanske har haft stora besvär vid tidigare graviditeter eller bara vill optimera din ryggfunktion för att kunna vara så aktiv som möjligt så länge som möjligt till förlossning. Det kan finnas behandling och övningar man kan göra som underlättar för rygg och bäcken när magen börjar växa och det blir svårare att röra sig.

Man kan självklart söka om man har aktiva besvär, vare sig det har kommit på akut eller varit där en längre tid. Det blir aldrig för sent, det finns saker man kan göra sent in i graviditeten för att underlätta. Små förbättringar kan göra stor skillnad i vardagen, att kunna vända sig lättare i sängen, gå lite längre. All energi man kan ta med sig till förlossningen är bra.

 

Vi har både kiropraktorbänkar och behandlingstekniker som är specialanpassade för att tillgodogöra behoven för gravida ända intill förlossning. Kontakta oss för mer information kring vårt upplägg för gravida, vanligtvis kommer man med 4-6v intervaller sista 6 månaderna.

 

– Vi undersöker och behandlar för en balanserad rörlighet i bäcken, höfter, hela ryggen och adresserar stela leder och strama muskler.

– Vi diskuterar igenom hur man kan avlasta i vardagen

– Vi tar upp andningen och samspelet mellan andningsmuskel och bäckenbottenmuskler, som ger hela kroppen stabilitet. Och bäst av allt hur man gör för att andas på ett sätt som gör dig starkare i kroppen. Läs mer om andning under DNS.

– Vi har gravidmassage för stress och spänningar som uppkommer (här länk till massage sidan – se nedan)

 

Vanliga Graviditetsbesvär vi kan hjälpa till med

 

– Foglossning

– Bäckenledslåsning

– Bröstryggssmärtor, ibland vid djupa andetag

– Värk, domningar och stickningar i armar och händer

– Ont i symfysen

– Värk i lårens insidor

– Huvudvärk

– Ont i fötterna

 

Gravid massage

 

Regelbunden massage under graviditeten kan vara ett fint alternativ och komplement till kiropraktik för att hjälpa dig med smärtor, stelhet i rygg, nacke och axlar, bäcken och höfter. Men även för svullna anklar och trötta ben.

Det krävs speciella massagetekniker till gravida och vi har den kunskapen.

Vår Certifierade massageterapeut Åsa Karström har även en vidareutbildning till Lymfolog vilket ger henne extra kompetens att hantera tex. dina svullna anklar.

 

Effekter av massage vid graviditet

 

– Ökad blodcirkulation och minskad svullnas

– Musklerna slappnar av och värker mindre

– Minskad smärta i länd, bäcken, rygg och nacke

– Mindre ont kan ge bättre sömn

 

Men är det säkert att få massage när man är gravid?

Svaret är Ja! men under förutsättning att massören vet vad man ska vara uppmärksam på.

 

Så massage under graviditet och nära inpå förlossning är bara bra. Men även efter förlossning har massage sin plats. Detta är perioden då föräldrarna får kortare sovtid, det ska ammas och det blir mycket bärande som inte kroppen är van vid.

Detta ger spänningar i rygg och nacke som mår bra av massage. Den tid du investerar på massage kan betala sig tillbaka mångdubbelt i kvalitetstid med ditt barn och familjen.

 

Välkommen att boka tid eller hör av dig om du vill ha tips och råd

Telefon: 044–100675

Åsa Karström

Certifierad Massageterapeut