Tips och Råd

Tips och Råd

Ischias

  • Ischias betyder att du har ont i lårets och vadens baksida, ibland ut i foten. Oftast är det inte nerven som är orsaken, man kan ha ont i benet beroende på många andra olika anledningar. Om du har ont ner i benet så behöver du få det undersökt just för att få klarlagt om det är riktig ischias eller inte. Om det är nervirritation skall man INTE stretcha, eller få massage. Om benvärken kommer av stela muskler eller leder kan man stretcha eller massera försiktigt. Gör sådant som avlastar men låt bli att tvinga dig ut på långa promenader som gör ont bara för att det fungerade för grannen. Smärtstillande medicin, värme eller kyla kan vara på sin plats.

Ryggskott

  • Värken och stelheten av ryggskott släpper oftast påtagligt inom några dagar eller veckor. Aktivitet efter tolerans är ett bra motto. Det är helt ok att ligga i soffan men upp och rör dig lite även om det känns. Det betyder inte att du skall påbörja olika former av motion som du inte är van vid. Har du en ryggkorsett så använd den några timmar om dagen i någon vecka. En del tycker det är skönt att ligga på rygg med höfter och knä i 90grader. Gärna något under huvudet, andra ligger gärna på magen upp på armbågarna. Inget är rätt eller fel, testa något som avlastar din rygg. Och använd det ofta. Om du ger oss möjligheten att undersöka dig så kan vi behandla så ryggskottet släpper snabbare men ännu bättre försöka hitta din bakomliggande svaghet och föreslå något som kan förhindra återfall. Det är det största problemet med ryggskott.

Tappat känsel kring könsorgan eller kontroll över urin och avföringsfunktioner

  • Om du får detta ska du uppsöka akuten vare sig du har ischias eller bara ryggvärk. Nerverna till könsorgan och blåsa kan vid enstaka tillfälle komma i kläm och då ska en ortoped bedöma behovet för akut operation.

Nackspärr

  • Samma som ryggskott, det är i grunden samma besvär men sitter i nacken. Du kan använda en nackkrage i några timmar om dagen i någon vecka om det känns bra. På samma sätt som en ländkorsett kan vara helt ok vid ryggskott. Efter att smärtan är bättre så kan det vara på sin plats med en funktionskontroll om du inte redan sökt din kiropraktor. Du vill inte att där skall ligga kvar någon stelhet som ger dig återfall eller hur?!

Strålande värk ut i en arm och hand

  • Som vid ischias så kan man få nerver i nacken i kläm som går ut i armen. Det är på samma sätt mycket vanligare att andra mjukdelar och leder i nacken och bröstryggen är involverade. Annars gäller samma råd angående stretching och massage som vid ischias. Få det undersökt så att du minimerar ditt lidande och framför allt får en riktad rehab mot dina bakomliggande svagheter.

Akuta skador

  • Samma råd gäller vid akuta skador oavsett kroppsdel. Man ska vila det skadade området vare sig det är en stukad ankel, en bristning i lårets baksida eller ett ryggskott. Är man det minsta osäker på om något faktiskt har gått sönder så ska man få det undersökt snarast. Det är viktigt att man vet om och när man kan belasta en skada, läkningen blir bättre och återhämtningen snabbare. Man kan kyla ner eller hellre lägga ett tryckförband/elastiskbinda beroende på vilken kroppsdel man skadat. Att kyla max 15 min och sedan igen efter 30 min är ok, samma gäller för ett hårt tryckförband. Ska man inte röra på sig? AKTIVITET EFTER TOLERANS är en bra regel.